UncategorizedMKB Almelo

Ondernemers krijgen uitstel van betaling voor lokale belastingen

Ondernemers in Twente en de Achterhoek krijgen zes maanden uitstel voor de betaling van de onroerendezaakbelasting (ozb) en andere gemeentelijke heffingen. Deze maatregel is bedoeld om bedrijven, die in zwaar weer zitten door de coronacrisis, wat lucht te geven. „We moeten nog meer ellende voorkomen.”

Het uitstel gaat gelden voor alle bedrijven in gemeenten, die zijn aangesloten bij het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT): van de bakker op de hoek tot een groot concern als Urenco. Behalve ozb, gaat het om uitstel van precariorechten (uitstalling, terras) en toeristenbelasting.

De regeling is momenteel in de maak bij het GBT. „Om te voorkomen dat ondernemers, die het al zo moeilijk hebben, nog dieper in de ellende komen door gemeentelijke aanslagen”, zegt GBT-voorzitter Alex Langius, wethouder financiën in Almelo.

Bij het GBT zijn acht Twentse gemeenten aangesloten. (Enschede, Almelo, Borne, Hengelo, Haaksbergen, Twenterand, Losser en Oldenzaal) en twee uit de Achterhoek (Berkelland en Bronkhorst). De gemeenteraden moeten nog wel akkoord gaan.

Duizenden Euro’s

Voor een gemiddelde winkel of horecabedrijf lopen de gemeentelijke aanslagen al gauw in de duizenden euro’s. Maar ze kunnen ook nog veel hoger uitpakken. Een onderneming als Preston Palace krijgt jaarlijks een aanslag van ruim 4,5 ton van de gemeente Almelo. Die bestaat dan voor 180.000 euro uit ozb en 285.000 euro aan toeristenbelasting die moet worden afgedragen.

Directeur-eigenaar Carlo Slag van Preston Palace, die zich gedwongen zag zijn zaak te sluiten en dus zwaar getroffen is door de coronacrisis, is logischerwijs aangenaam verrast door de maatregel. „Dit gaat ons absoluut helpen. We zijn een gezond bedrijf, maar moeten nu onze liquiditeit goed in de gaten houden. Er is nog geen uitzicht wanneer we weer kunnen draaien. Als datum wordt 6 april genoemd. Ik moet dat nog zien”, aldus Slag.

Henk Bouwhuis, Almelo/Enschede